Uw partner in de bouw en verbouw | Vraag vrijblijvend onze folder aan via info@toolstra.nl | ☎ 0228-350990

Stappenplan: Het bouwen van een eigen woning

Van kavel tot droomhuis

Tot in detail bepalen hoe jullie huis eruit komt te zien. Een huis dat volledig voldoet aan uw eisen en wensen, van zowel de  binnen- als buitenkant. Met veel ruimte in én om het huis. Staat dit op jullie wensenlijst? Ga ervoor! Het zelf bouwen van een woning is namelijk minder moeilijk dan het lijkt.

Belangrijk is goed inzichtelijk te hebben welke beslissingen u op welk moment moet nemen. Dit stappenplan helpt u daarbij. Vanaf de aankoop van de kavel tot aan de sleuteloverdracht van uw nieuwe woning. 

Stap 1- kosten inzichtelijk

Natuurlijk gaat de bouw van een woning niet over één nacht ijs.  U neemt weloverwogen een beslissing om zelf te gaan bouwen, gaat op zoek naar een geschikte bouwkavel en bepaalt daarbij het beschikbare budget.

Goed inzicht in de totale uitgaven

Als u het beschikbare budget heeft vastgesteld, kunt u de totale uitgaven in kaart brengen, de zogenaamde stichtingskosten. De belangrijkste kostenposten zijn:

  • de kavel
  • de aanneemsom
  • de proceskosten (vergunning, architect, adviseurs, financiering en rente) 

Bepaal uw budget

Als u kiest voor een luxe uitvoering van het droomhuis dan ziet u dat ook terug in de aanneemsom. Zo kunnen luxe toevoegingen of bouwvormen zorgen voor hogere kosten dan de standaard leveringen. 

Stap 2 - Aankoop bouwkavel

Heeft u een geschikte kavel gevonden? Laat de makelaar of gemeente weten dat u interesse heeft. Zij geven u dan alle informatie die u nodig heeft. En nodigen u uit voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dit gesprek worden uw vragen beantwoord en krijgt u meer inzicht in de gemeentelijke randvoorwaarden en de bebouwingsvoorschriften.

Een gesprek met een bouwbedrijf

Een veranda, woonkeuken, grote raampartijen… de ideeën beginnen vast al op te borrelen!

U kunt nu een oriënterend gesprek aanvragen bij Toolstra Bouwbedrijf om inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Als uw ideeën blijken te passen, kunt u besluiten de kavel aan de kopen. De eerste stap naar jouw droomhuis is dan een feit.

Stap 3 - Het bouwbedrijf en het ontwerp

Besluit u te kopen? Dan is het tijd om opnieuw naar een bouwbedrijf te stappen. U komt dan bij ons langs voor een gesprek en dan vertalen wij uw wensen naar onze architect voor een eerste ontwerp. Onze geregistreerd architect staat garant voor een kwalitatief goed ontwerp. De kosten die u kwijt bent aan de architect worden bepaald door de omvang van het werk (van ontwerp tot oplevering, of minder) in relatie tot de hoogte van de aanneemsom.

Programma van eisen

Wij stellen via gesprekken met u het complete programma van eisen op. Hierin staat waar welke ruimtes komen, hoe groot ze worden, in welke stijl u gaat bouwen en welke materiaal- en kleurkeuzes zijn gemaakt. Ook wordt gekeken naar de tuin: de ligging van de terrassen, het gewenste uitzicht en de bezonning. Tot slot komen ook de type installaties (verwarming, ventilatie) aan bod.

Badkamer en sanitair

U kiest de badkamer inclusief sanitair en tegelwerk. Daarnaast maakt u ook keuzes voor de afwerking van wanden, vloeren, plafonds, deuren en verlichting.

Het ontwerp proces start.

De architect gaat aan de slag: hij ontwerpt uw woning op basis van de randvoorwaarden (bouwbesluit, bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan) en het programma van eisen. Daarbij let hij op of het ontwerp in de omgeving past, of het klopt met de regelgeving en ook of het binnen het opgegeven budget blijft. Als het ontwerp in grote lijnen naar ieders zin is, kan dit al worden voorgelegd aan de welstand/commissie Ruimtelijke Ordening. Deze toetst de plannen

Groen licht?

Dan vult u samen met het team van Toolstra Bouwbedrijf de details in tot een definitief ontwerp. Globaal genomen zijn vanaf het eerste gesprek met de architect tot en met de goedkeuring van de welstand/commissie Ruimtelijke Ordening zo’n 3 tot 4 maanden nodig. 

Stap 4 - vergunningsaanvraag

In het definitief ontwerp nemen wij ook zaken mee als isolatie, installaties, daglichttoetreding en de normen van de BENG. Dit wordt vastgelegd op (bestek)tekeningen waar de maatvoeringen, de ruimtebenamingen, de details en de materialen op zijn aangegeven. Met dit definitief ontwerp vraagt u de omgevingsvergunning aan. De gemeente bekijkt en beoordeelt de bestektekeningen en BENG normen.

Wat is de behandelingstermijn?

De behandelingstermijn voor de omgevingsvergunning bedraagt maximaal 8 weken (deze termijn mag één keer met maximaal 6 weken worden verlengd). Daarna volgt een bezwarentermijn van 6 weken. Als er geen gegronde bezwaren zijn, is de omgevingsvergunning onherroepelijk.

Stap 5 -  Wanneer kan de bouw starten?

Na het verkrijgen van de vergunning kan er vrij vlot met de bouw worden gestart. Als alles naar wens verloopt, kunt u op  na het 1e gesprek bij ons op kantoor binnen een paar maanden met de bouw starten. Gemiddeld duurt de bouw van een woning bij Toolstra Bouwbedrijf zo’n 5 tot 6 maanden. Dit is natuurlijk afhankelijk van het bouwsysteem, de planning en de weersomstandigheden.

Stap 6 - de afwerking

De ruwbouw is van start,  het huis begint nu echt vorm te krijgen. Als u dat nog niet gedaan heeft, richt u zich in dit stadium op de gedetailleerde afwerking van het huis.

Stap 7 - de oplevering

Gefeliciteerd, jullie droomwoning is klaar!

Bouwbedrijf Toolstra levert uw nieuwe huis op en overhandigt u de sleutels. Na de verhuizing kunt u in alle rust genieten van uw nieuwe thuis!